12 Şubat 2013 Salı

Solaksan ve örgü örmek istiyorsan gel kardeş!

Ve geldik örgü yazı dizimizin ikinci bölümüne, bu yazıda da "solaklar nasıl örgü örer" bundan bahsetmek istiyorum. Solak olmak hayatımın her döneminde nedense gurur duyduğum bir konu oldu. Hep bir ayrıcalıklı hissettim. Bir de "solaklar daha zeki olur" demiş ya biri,allaaaahh solaklık tam bir övünme kaynağı :)) Ta ki örgü örmek gibi karmaşık bir konuda yanınızda örgü ören solak birini bulamayana kadar... Yeni öğrenen biri için o kadar zor ki, örneğin sağ elini kullanan arkadaşlarım, büyüklerim bana düz ve ters örgüyü göstermeye çalışıyorlar ve ben aslında onların yaptığı hiç bir adımı izleyemiyorum. Çünkü yapılan hiç bir hareket aynı değil. Anlamsızca şişe ip geçirmek gibi oluyor onlarınki benim için. Neden sonra solaklıktan gelen süper zekam çalışmaya başladı da çözdüm bu işi :)
Şaka bir yana hem fotolarla hem de çizimlerle solak örgüyü göstereceğim biraz. Tabi bonus olarak sevdiğim bir örgü biçimini de paylaşmak isterim.
Aslında her şey düz ve ters örgüyü öğrenmekle başlıyor. Bir sürü model bu iki örgü biçimi üzerine kurulu. Aşağıda bir arkadaşımın kızına ördüğüm bir elbise modeli üzerinden solak olanlar düz örgüyü nasıl örer göstermeyi deneyeceğim:
Benim gibi örgü hakkında hiç bir fikri olmayanlar için, yukarıda gördüğünüz balıksırtı gibi olan örgü biçimi DÜZ örgü


Solak olanlar örgüyü sağdan sola topluyorlar. Yani yukarıdaki fotoda örgü sola doğru ilerliyor.


Düz örgü örmek için sol taraftaki şiş, sağ taraftaki şişin arkasından ipe geçiriliyor. 



Sol taraftaki şişteki ip yumağa bağlı olan şiş. İpi geçirdiğimiz şişin arkasından doluyoruz.

Sağ taraftaki şişi çıkararak örgüyü sola doğru ilerletmiş oluyoruz. 

Sonuç bir ilmek daha ilerledik :)
 Aslında fotoğraflarla anlatmak zor bir şey. Örgü örmek konusunda biraz fikriniz varsa fotoların o kadar da zor gelmeyeceğini ümit ediyorum. Düz örgü örmek için tüm sırayı yukarıda belirttiğim şekilde tamamlıyoruz. Özetle sol elimizdeki şişi sağ elimizdeki şişteki ipin ARKAsından geçirip, elimizdeki uzun ipi de arkadan doluyoruz. Bir Derya Baykal potansiyeli gördüm şu an kendimde.

Solak olanlar ters örgüyü nasıl örer?


Yine bilmeyenlere yukarıdaki şekilde yatay dalga gibi görüntüsü olan örgü biçimi de ters örgü

Sol elimizdeki şişi, sağ tarafta bulunan şişteki ilmeğin ön (bize doğru) olan tarafından geçiriyoruz.


Yumağa bağlı uzun ip sol tarafta yine. Bu ipi de yine kendimize doğru olan taraftan ( üstten) şişe sarıyoruz. Sağ taraftaki şişi çıkarıyoruz.

Sonuç nur topu gibi bir ilmeği daha sola attık :)

 Yine söylediğim gibi fotoğraflardan örgü anlatmak da anlamak da kolay değil ama bir fikriniz olsun. Belki işi daha da geliştirip bir de video yaparım bir sonraki örgü yazım için :) Şimdi şartlar iki eli kullanırken fotoğraf çekmek konusunda oldukça zorlu :) Video için bir de asistan tutmam gerekecek :)

Özetle bu iki örgü biçimini öğrendiğinizde elinizden gelmeyecek bir model yoktur. Bkz. BEN! Her şey bu ikisini öğrenmekle başladı.

Örgü ile ilgilenenlerin bildiği gibi hiçbir model kitabı solaklara göre düzenlenmemiştir. Eğer modeli yazı ile anlatıyorlarsa, ki "Kartopu Örgüm" dergisi bu konuda süper! Adım adım her sırayı anlatıyor detaylı bir şekilde, sorun yok fakat bir de işin içine tablolar giriyorsa işte o zaman biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Bunun da yöntemini buldum ben panik yok. Solak arkadaşlar alacaklar model kitabındaki tabloyu, geçecekler ayna karşısına, çekecekler fotoğrafını ve tataaaammm buyrun size solak model tablosu. Çekilen fotoğraf üzerinden işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer tablo kullanmadan ilk söylediğim şekilde adım adım yazı üzerinden gidiyorsanız da bitmiş model fotoğrafına baktığınızda modeli herkesin yaptığı gibi soldan sağa değil, bir solak gibi sağdan sola kurduğunuzu unutmayınız. Yoksa hem yazıdan hem de fotoğraftan takip edeyim kurduğum modeli derseniz kafanız karışır :) Ben böyle anlatınca da kafanız karışmış olabilir tabi..Gerçekten örgü işini yazı ile anlatmak çok kolay bir şey değil.

Paylaşmak istediğim modele gelince;
YALANCI SELANİK :)
Bu işin içine biraz girince daha modellere buldukları isimlere inanamıyorsunuz. Bu arkadaşın yalancı damgası yemesi tesadüf değil tabi. "Selanik" adında çok zor, karmaşık bir model var. Ama yapmak bir dert, hem kolay üremiyor ( yani ör ör bitmiyor) - bu arada örgü literatürü de bir harika, örgüce konuşsan, bu işten anlamayan hiç bir şey anlamaz, garanti veririm- hem de bir yerde mazallah ilmek kaçırırsan geri dönüş mümkün değil. Bu yüzden bunun bir de yalancısını keşfetmişler. Sonuçta görüntü birbirine çok benziyor ama farklı ve daha kolay bir şekilde örülüyor.
Yalancı selanik'te kafa karışmadan kolay ilerlemek için ilmek sayısının" 4'ün katı -1" olmasını tavsiye ederim. En azından ben böyle yaptığımda hayat benim için daha kolay oluyor. Örneğin, ilmek sayısı 90 civarında olmalı ise ya 87 ya da 91 ilmek atılması tarafımdan önerilir. ( Bu iş matematiğimi de geliştirmedi desem yalan olacak, çarpım tablosunu baştan ezberledim valla)

1.sıra - 3 düz,1 ters - 3 düz 1 ters ... şeklinde sıra sonuna kadar gidilerek 3 düz ile bitirilir.
2.sıra (dönüş) - 1 ilmek örmeden karşı şişe alınır, 1 ters örülür 3 düz 1 ters 3 düz ile devam edilir
3.sıra - 3 düz, 1 ters - 3 düz 1 ters ...
4. sıra (dönüş) - 2. sıra ile aynı

Bu şekilde 1. ve 2. sıraları ardışık takip ederek model kurulur :)

Bu da sizler için ellerimle hazırladığım nacizane solak yalancı selanik tablosu

Bu tabloda boş olarak belirttiğim adım ben ilmekler düzgün olsun diye sıra başı ve sonlarındaki ilmekleri örmeden karşı şişe geçiriyorum. Bu yüzden boş dedim. Hatta 3. sıranın başı da boş olmalıymış :)) Ama yeni bir tablo yapamayacağım, anladınız siz onu! :)

 Yalancı selanik için en güzel kullanışlı ürünler atkı-bere :) Pofuduk pofuduk oluyor. Hatta ben oğluma bir bere ördüm. Şu an fotoğrafını çekmek için bitmiş haline bakıyım dedim ama kaybettim sanırım. Olsun bir tane daha örerim ne olacak :) Modelin görüntüsü aşağıdaki şekilde oluyor. İpin rengi siyah olduğu için tam olarak fotoğraflardan anlaşılmıyor olabilir ama ne yapalım elimizde bunlar var :)




Arkadaş örgü yazısı yazmak örmekten daha zormuş yahu! Neyse bu örgü ile ilgili yazacaklarım arasında en zor yazım oldu, bundan sonrakiler bu kadar öğretici olmayacağı için daha kolay olacaktır. Bu hafta bir sürü kazak, elbise, bere bitirdim. onların fotoğrafları da bir sonraki örgü yazısına artık!




7 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Yae anlatmak zor arkadaş bu örgü işini :)) Neyse dediğim gibi bundan sonra daha renkli olacak, rengarenk ipler, şişler, bitmiş ürünler :)

      Sil
  2. Bizde de annem solak o bana gösteriyor başlarda zorlandık ama şu anda rahatız :) vatana millete hayırlı bir iş yapıyorsun bacım ;) bravo!

    YanıtlaSil
  3. Hımmm yazdığım yorum geldi mi acaba? :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi canım :) valla ben çektim başkaları çekmesin dedim :)

      Sil
  4. Allah razı olsun ;) annem salak muamelesi yapıodu dun bana anlatamadı bi turlu çok sevdim sizi cokkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpper!!! Her türlü sorunuzu beklerim efemmm :))

      Sil