4 Şubat 2013 Pazartesi

Filmlerle Psikoloji Atölyesi Deneyimi!

Aralık ayında kardeşim Meloş'dan bireysel emeklilik hobi kulübünün farklı aktivitelerini içeren bir mail aldım. İçinde değişik değişik workshoplar vardı. Neyse bütçemize baktık, içeriklere baktık falan derken ilginç gelen iki workshop'a gitmeye karar verdik. Biri fresh makarna yapımı ve değişik italyan sosları öğrenilen bir aktiviteydi. Biraz daha sonraki bir yazımda bu deneyimi, makarna yapımını ve lezzetli italyan sosların tariflerini  de paylaşacağım. Ama şimdi diğer aktiviteden bahsetmek istiyorum.

Adı " Filmlerle psikoloji atölyesi". Görür görmez ilgimi çekti, içerikte çok detay olmadığı için büyük bir merakla günümüzün gelmesini bekledik. Bu arada kime söylesem böyle bir atölye var gideceğiz diye," Alfred Hitchcock" filmlerinden girdiler," Criminal Minds" dizisine kadar gitti sonu. Biz de psikopat gibi hiç okumadan, araştırmadan merakımızı büyüterek gittik mekana.

Gittiğimiz yer Nişantaşı'nda farklı içerikli atölyeler hazırlayan "İstanbul Film Akademi"  . Böyle ara sokakta, bir apartmanın üçüncü katında bir yer. Zaten anlamadık girdik sokağa, apartmanı bulduk ama hiç de içinde ofis tarzı olabilecek bir yer gibi değil. Bildiğin yurdum Nişantaşı ahalisinin evlerinin bulunduğu bir apartman girişi. Melike'ye dedim arayalım girmeden yanlış yere mi geldik falan neyse aradık. Yanlış hatırlamıyorsam Veysi Beydi aradığımız kişi. Biz kaybolduk falan derken yukarıdan" HOP" dedi biri. Baya yarı beline kadar aşağı sarkmış buradayım gelin kapıyı açayım falan diyor. Neyse girdik apartmana :)


Güzel, sıcak bir yer "İstanbul Film Akademi" . Herkes samimi, hemen muhabbet etmeye başlıyorsunuz içeridekilerle ister istemez. Ortada pastalar, börekler, çaylar tam bir gün havasında her şey. Arka taraf çalışanların ofislerinin olduğu bölüm, ön kısım da workshopların yapıldığı ortak alan. Ben ve Melike gibi farklı farklı bir sürü insan geldi çalışmaya. Biri çocuk doktoru bir bayan, biri özel bir kanalda program yapan bir yönetmen, biri bir ilaç firmasında satış temsilcisi, biri senarist...Bir sürü farklı kişilik.

İnsanların toparlanmasını beklerken hazırlanmış olan flyerlardan geldiğimiz atölyenin içeriğini de öğrendik. Psikolog yazar Şule Hanım yönetiminde farklı temaların incelendiği farklı filmleri izlerken,  karakterleri analiz ettiğiniz, isterseniz kendi hayatınızdan örneklerle yorumladığınız değişik bir çalışma. Yani tematik bir izleme - yorumlama atölyesi kısaca.


Bizim gittiğimiz haftanın teması "AŞK", film de " Eternal sunshine of the spotless mind" dı. Ben filmi daha önce izlememiştim. Zaten böyle bir zorunluluk da yok. Açıkçası film o kadar yavaş ve karanlıktı ki eğer televizyonda denk gelsem 15. dakikada kanalı değiştirirdim kesin :) Ama bu şekilde izleyince çok farklı geldi içerik. Zaten filmin konusu da ayrıca çok güzeldi belirtmeden edemeyeceğim.


Film başlıyor, arada Şule Hanım filmi durdurarak önce kişiler, davranışları, davranışlarının nedenleri, aşka bakış açıları hakkında kendi yorumlarını paylaşıyor. Sonrasında yorum yapmak isteyenler AŞK teması içeriğinde karakterleri analiz ediyorlar, kendi hayatlarından kesitlerle örnekler veriyorlar. Filmin izlenmesi, ara verilmesi, pasta börek çörek yenmesi ile ortalama 3-4 saat süren bir çalışma oldu. Çok da güzel oldu!

Hem değişik bir deneyim yaşadık, hem de bir sürü farklı insanla sohbet etme, tanışma fırsatı bulduk. Güzeldi, film izlemeyi sevenlere şiddetle tavsiye ederim.


1 yorum:

  1. Ben de geçen senelerde film okuma atölyesine katılmıştım. Her hafta farklı konuları anlatan film örnekleri sahneler izliyorduk. Yönetmenin müzikle kamera açısıyla renklerle neler anlatmak istediğini konuştuk. Film izlemeye meraklılar için çok keyifli oluyor dediğin gibi. Sonrasında da film izlerken farklı bakış açısı kazanıyorsun

    YanıtlaSil