6 Şubat 2013 Çarşamba

18 aylık bebeğin doktor kontrolü!

4 Şubat'ta paylaşmış olduğum yazıdan da anlayacağınız üzere Beren 18 aylık minnoş bir bebek. 15. ayda yaptırmış olduğumuz aşı ve rutin kontrol sonrasında sıra 18 ay aşıları ve kontrolüne geldi.
Bu sabah nasıl tersimden kalkmışım anlatamam, Beren'e kahvaltı yedirmek, altını değiştirmek ve giydirmek tam bir mücadele oldu benim için. Hızlı hızlı doktor randevumuza hazırlanmaya çalışırken bir yandan da bu ters modumla baş etmek durumunda kaldım. Neyse bir şekilde kendimi sakinleştirip oğluşumu da aldım koyulduk doktor yollarına.

Beren, Ümraniye Hisar Hastanesinde doğdu. Sonrasında da çocuk doktorumuz İzlem Hanım'ı çok sevdik aşılar, rutin kontroller hepsi için oraya gitmeye başladık. Hem sevdiğimiz bir hastane, hem de eve yakın :)) Daha ne isterim. Gider gitmez kontrol için odaya girdik.
Beren doktor kontrollerinde çok sakin oluyor. Merak ediyor ne yapıldığını, steteskop en ilgisini çeken alet ezelden beri. Bugün de ben üzerini çıkarırken muayene yatağı üzerinde duran steteskopu aldı hemen eline, göğsüne tutup bana bakıyor. Tam yemelik! Doktorumuz geldi, göğsünü, sırtını dinledi. Pipiyi kontrol etti. kulaklar, ağız, burun hepsine baktı, çok şükür sıkıntı yok.
Boyu 82 cm, kilosu 10700 gr.
Bu ayda hepatit A ve karma aşı oldu. İlk aşı ( hangisi bilmiyorum) pek yakmadı sanırım suratını buruşturdu sadece ama ikincisi biraz yaktı ağlamaya başladı Beren. Neyse ki oyuncaklar çabuk dikkatini dağıtıyor da ağlaması durdu başladığı gibi .Ama İzlem Hanım'a çok gücenmiş kapıdan çıkana kadar parmağıyla gösterip birşeyler söylendi.


Anne olanlar bilirler bebeklerin bıngıldağı, kapanma süresi çok önemlidir. Normalde 18 ayda bıngıldağın kapanmış olması beklenir. Bizimkinin bıngıdak tam kapanmamış henüz. Ama kafa çevresi boyu normal, yine de D vitamini ve tiroit testleri istendi. Girdik yan taraftaki hemşire odasına, daha minnoşun ağlaması yeni bitti derken bir de kan verme faslımız başladı. Allahtan bu süreç acı veren bir süreç değilmiş de ağlamadan atlatabildik.

Bir de bu ay için göz kontrolü istedi İzlem Hanım. Hemen üst kattaki göz bölümüne gidip göz muayenemizi de olduk. İlk önce bir aletle fotoğraf çeker gibi iki göze de bir alet tutuyorlar. Bu göz numarasını belirleyebilmek için. Sonra Beren kucağımda muayene sandalyesine oturduk. Üzerinde çizgi film kahramanları olan kartları sağa, sola, yukarı,aşağı oynatarak iki göz arasındaki kasların koordinasyonuna bakıldı, sonrasında ışıklı bir aletle gözlerine bakıldı Beren'in. Göz aletleri hep ışıklı olduğu için takip ettirmek çok zor olmadı. Sonuçta 0-2 yaş dönemindeki çocukların göz yapısı dolayısı ile bu dönem çocuklarda az miktarda astigmat görülürmüş. Bunun 5 yaşa gelene kadar geçmesi bekleniyor. Bunun dışında göz kaslarında herhangi bir koordinasyon bozukluğu çıkmadı. Bu da göz tembelliği konusunda içimizi rahatlattı. Fakat ebeveynlerde göz bozukluğu olunca çocuklarda da %45 oranında göz bozukluğu olabilirmiş ve bu ilkokul çağında ortaya çıkarmış. Özellikle bilgisayar oyunlari, PSP gibi göz takibi gerektiren oyunlar da miyopu tetiklermiş. ( Bu da ek bir bilgi olsun sizlere :)) Yani benim gözümün 5 numara miyop olması Beren için hiç de iyi bir haber olmadı. Neyse ilerleyen zamanda göreceğiz. Şimdilik bir sıkıntı yok.
Kan tahlili sonuçlarımızı öğleden sonra aldık. Tiroit ve D vitamini değerleri normal çıktı. Böyle durumlarda 30. aya kadar bıngıldağın kapanması normalmiş. Kansızlık yok ama Demir deposunda biraz eksiklik var. Bunu da gıdalarla takviye edeceğiz. Kuru bakliyat, mercimek ve kırmızı et  demir bakımında oldukça zenginmiş, bunlardan tüketeceğiz.

Tabi bu güzel haberler ile birlikte sabahki nemrutluğumdan eser kalmadı :))

Bizim kontrolümüz böyle geçti, hem meraklısı ile paylaşmak hem de blogumda bu günün kaydı olsun diye yazdım bu yazıyı.. Sağlıklı günler dilerim!

4 yorum:

  1. Geçmiş olsun bir tanecik Beren'imize. Nice sağlıklı 18 aylar onun olsun
    Canım hepatit aşısıdır yakan aşı. Öyle biliyorum ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay bilmiyorum ama bacağını ova ova ağladı bir süre :( Sonra dikkatini dağıttık hemen de sustu ama doktora çok küfür etti zannımca :))

      Sil
    2. haha etmiştir kesin :)

      Sil
  2. Efe'nin de bıngıldağı tam kapanmadı sanırım, dokunduğumda hissediyorum abaklım doktor ne diyecek.
    Ay bu aşılar çom fena, yazık nasıl ağlıyorlar hemen, bi o kadar da çabuk susuyor masumlar :)

    YanıtlaSil