28 Ocak 2013 Pazartesi

Öksürük reçeteleri

Geçen hafta Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Beyazıt kampüsünde sınavlarım vardı. Evet yeniden öğrenciyim. Uzaktan eğitim ikinci üniversite fırsatını değerlendirdim, Sosyoloji öğrencisi oldum tekrar. Tabi konumuz bu değil belki detayları başka bir yazıda paylaşırım. Cumartesi günü Seda ile sınavdan çıktıktan sonra Mahmutpaşa yokuşundan Eminönü'ne, oradan Sirkeci'ye bıraktığımız arabanın yanına gideriz diye plan yaptık. Aslında her şey çok güzel başladı, sınavlar iyi geçti, çıkışta meşhur bir dönercide dönerimizi yedik, yavaş yavaş aşağı inerek yün alacağımız Kürkçü hana geldik, alışverişimizi yaptık. Dışarı çıktığımızda yağmur yağmaya başlamıştı, ama öyle böyle değil. Sirkeci'ye varana kadar çoraplarım, sırtım sırılsıklam olmuştu. Bir de trafiğe kaldık iyice üzerime yapıştı kıyafetlerim. Sonrasında gitmemiz gereken bir doğum günü vardı o halde doğum gününe de gittik. Ben tabi ıslak ıslak donma tehlikesi geçiriyordum. Tabiki de ertesi gün boğazım ağrıyordu sabah kalktığımda, ama Pazar günü de sınavım olduğu için pek dinlenme fırsatı bulamadım. Yine de bünyem direndi hastalığa, akşam üzeri boğaz ağrım geçmişti ama nezle başladı bu sefer, onu da devrilmeden bir şekilde atlattım. Aradan birkaç gün geçti bu sefer öksürük başladı. Artık geceleri öksürmekten uyuyamaz oldum. Sadece kuru kuru öksürüyorum, ne boğaz ağrısı ne başka bir şey. Boynumun içine bir yumak oturmuş gıdıklıyor sürekli. Eskiden beri ilaç almaktan çok haz etmem. Aile büyüklerimizin reçetelerini denemeden doktora da gitmem. Hemen birkaç tarifi denedim, çok da iyi ettim. Öksürüğüm azaldı, kısa süre içerisinde de beni terk etmesini umut ediyorum. İlgilenenlerle paylaşmak istedim hem pratik hem de çok faydalı. Tabi ki de baş rolde BAL var.



  • Bal - karabiber
Bir miktar balı bir çay tabağına koyup üzerine aldığınca(!) karabiber ekiyoruz. Ne kadar karabiber o kadar fayda. İkisini kaşık yardımı ile macun kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Sonra gün içerisinde gidip gelip yarım çay kaşığı kadar yutuyoruz. Hemen faydasını gösteren favori tariflerden biri. Balın yoğun bir tadı olduğu için karabiberin sadece acısını hissediyorsunuz. 
              


  • Vefa Bozası
Tabi ki de markanın bir önemi yok. Ama ben Vefa'dan başka boza içmem. Garip bir marka bağlılığım var bozada. Oda sıcaklığına getirilmiş bozayı için, boğaz ağrısı ve öksürük bir süre sonra uçup gidiyor.



  • Zencefil-ıhlamur-limon-bal 4'lüsü
Bu herkes tarafından en çok bilinen bir bitki çayı karşımı. Ihlamuru demledikten sona içine birkaç parça taze zencefil atıyorsunuz, keyfinize göre tat versin diye istenilen kadar bal ve tabiki de dilim limonlar, hatta içine sıkmakta ekstra faydalı olabilir. 



Ben bunların hepsini denedim öksürüğüm geçti denebilir. Hangisi daha faydalı oldu bilemiyorum ama yine bir hastalığı ilaç kullanmadan atlatabildim. Anneme sorsam daha birçok tarif gönderirdi ama onlar da başka zamana artık. 

Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu haftalar olsun!!


2 yorum:

  1. Benden de bir reçete: siyah turplar yıkanıp yuvarlak yuvarlak dilimlenir. Üzerine toz şeker dökülür. Tupları koyduğun kabı 45 derecelik açı ile bekletirsin. Şeker turpların suyunu çıkarıyor. O şekerli turp suyunu içiyorsun öksürükten eser kalmaz ;) geçmiş olsun !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhhh süper bir tarif daha olmuş, bunu da ilk defa duydum. Bu arada takipçi zımbırtısını buldum :) İlgilenirsin artık.

      Sil