29 Ocak 2013 Salı

Beren ve Patik

Aslında bu konudaki yazımı daha sonra yazacaktım ama sevgili ilkokul arkadaşım Elvin'den istek geldi başa aldım. Köpekle yaşam bir konu, köpek ve bebekle yaşam bambaşka bir konu. 1 Ocak 2009 doğumlu Patik Şubat ayının ortalarında ailemize katılan bir Golden Retriever. Daha 45 günlük, avuç içi kadar bir minnoştu. Kucağıma ilk aldığım zamanki hislerim, anılarım dün gibi aklımda. Kucağıma aldığım dakikadan itibaren söylenmeye başlamıştı. o da benim gibi Bursa doğumlu, İstanbul'a bir koli içinde otobüsle gelmiş. Hala yolculuk travmasını atlatamadı. O gün kucağıma aldığımda ne için söylendiyse bugün aradan 4 sene geçmesine rağmen arabaya bindiğinde aynı şekilde söylenmeye başlar. O da kucağıma aldığım gün benim oğlum oldu. Onun için evin bir odasını tahsis ettik. Yerlere muşambalar, üzerine gazete kağıtları serdik. Gecede en az  5-6 kere uyanıp çişini yapardı, ben de onunla uyanıp gazete kağıtlarını değiştirirdim.( Beren bile, doğduğundan beri gece bu onun kadar uyanmamıştır.)  Köpeklerin tuvalet eğitimi yaklaşık 3-4 aylıkken tamamlanmış oluyor. En azından biz bu dönemde hallettik tuvalet konusunu. O zamandan gece bir bebek için uyanmaya alışığım yani :) Bir köpekle yaşamak onun tüm sorumluluğunu almak, onu beslemek, tuvalete çıkarmak, hasta olduğunda yanında olmak, ona bakmak hem çok kolay hem de çok zorlu bir süreçti. Ama eve geldiğinizde gördüğünüz mutluluk, hoplamalar, yalanmalar tüm günün stresini üzerinizden atmanız ve onunla farklı bir dünyaya dalmanız için yeterli.  Patik bize ilk geldiği dönemde ben çalışmıyordum, onu  ben büyüttüm, ben eğittim, canımdan bir parça o da benim..



   
Ben hamile kaldığımda Patik 2 yaşındaydı. Herkes bebek geldiğinde Patik ne olacak derdine düşmüştü. Herkese tek cevabımız " Ne olacak birlikte büyüyecekler" oluyordu. Patik yapı olarak da çok sakin bir köpek, hiçbir zaman hırçın, aksi bir köpek olmadı. Onun tek derdi oyun oynayalım, mama yiyelim, koşalım, zıplayalım. Hamileliğim süresince farklı olarak yapılan tek müdahale Patik'in parazit ilaçlarının zamanını arttırmak oldu. Normalde iki ayda bir yapılan iç-dış parazit 45 günde bir yapılmaya başlandı. Bunun dışında Patik'in rutininde herhangi bir değişiklik olmadı. Bu dönemde Patik'i eğiten arkadaşımız Ahmet Okay'a danıştık. Doğumdan sonra ne yapacaktık, nasıl davranacaktık, kıskançlık olur muydu vs. Öncelikle Patik cinsi itibariyle itaatkar bir köpek, iç güdülerinde hep bir sürüye ait olma hissi var. Biz de onun sürüsü, ben de ( onunla daha çok vakit geçiren dominant karakter olarak beni seçti) bu sürünün lideriydim. Yeni gelecek bir bebek sürüsüne katılan korunması gereken biriydi. Köpekler biz insanlarla aynı duygulara sahip değiller, onlar kıskanmıyorlar, sinirlenmiyorlar ya da darılmıyorlar aslında. Her hareketlerinin kendi dünyalarında farklı bir anlamı var ama biz onların hareketlerini kendi dünyamızdaki duygularla yorumlayıp, buna göre karar veriyoruz.


Hamileliğim sırasında Patikle aramızda hiçbir değişiklik olmadı, ne o benim içimdeki bebekle ilgilendi, ne de ben bir hamileyim diye ondan uzak durdum. Herşey 9 ay boyunca kendi rutininde ilerledi.Sadece Beren'in odası girebildiği bir oda  iken, oda yeniden dekore edildikten sonra o odaya giremez oldu. Aslında o kadar derin hayvanlar ki köpekler bence o bu süreç boyunca hep Beren'in geleceğini biliyordu. Sonra Beren geldi...

Beren 15 günlük
Hastaneden çıkmadan önce Beren'in bir gün önce hastanede giydiği kıyafetleri eve gönderdik. Kokusuna alışsın ilk geldiğinde yabancılamasın diye. Kıyafetler Patik'e koklatıldı. Ertesi gün ana kucağı içinde Beren'i eve getirdik. Patik ile Beren'in yaklaşması aslında ilk etapta sakıncalıydı. Çünkü Beren o kadar narin ve dış dünyaya hassastı ki. Kendisini toparlaması için zamana ihtiyacı vardı. Patikse bir o kadar meraklı ve heyecanlıydı eve gelen yeni bireyi tanımak için. Aralarında bir süre 3 metre kadar bir engel vardı. Patik'in salonda halının öteki tarafına geçmesi yasaktı. Hep uzaktan kokladı Beren'i. 40 gün geçtikten sonra aralarında hiçbir engel kalmamıştı ama bu seferde Patik Beren'e hiç yanaşmadı. O dönemde hiç Beren'in alanına girmedi. Zaten Beren de onunla pek ilgili değildi açıkçası.






Yaklaşık 5 aylık olduğunda Berenle aralarında bir iletişim başladı. Şimdi Beren 18 aylık oldu beni bile gördüğünde Patik'i gördüğü tepkiyi vermiyor. Onların arasında farklı bir ilişki var, bu anlatılamaz bir şey. Bundan sonrası video ve fotoğraflarda :))







Hayvan sevgisiyle büyüme fırsatı olduğu için çok mutluyum!

3 yorum:

  1. Mükemmel bir yazıı teşekkürler :) ELVİN

    YanıtlaSil
  2. Canım ne kadar şanslıyız ki beren için patik, irem üçün de polo ( kedi) var. Onlar bizim aslında ilk çocuklarımız. Hamileyken bana da sürekli aynı soruyu sordular 'nolucak irem doğunca?' Cevapsa hep aynıydı ' birlikte büyücekler' ama kedi olunca mevzu bahis insanlar daha bi tedirgin oluyorlar gereksiz yere; her canlıyı nasıl yetiştirirsen o kadar sevgi dolu olur ben bunu bilirim..
    Bu arada yazılarını yazım diline bayılıyorum :) bereni büyütürken ki maceralardan da istiyorum ki ben de faydalanabileyim tecrübelerinden
    Sevgileirmle , yasemin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemin'cim çok teşekkür ederim öncelikle yorumun için :) Gerçekten evde bir hayvan olması farklı bir şey çocuklar için..Yazacak o kadar çok şey var ki aklımda, hem Beren'le ilgili hem başka bir sürü şeyle ilgili.Sadece akşamları Bero uyuyunca yazabiliyorum, o yüzden sıraya girdi bir sürü yazı :)

      Sil